15 Iunie - Ziua Mondiala de lupta impotriva relelor tratamente asupra persoanelor varstnice

15 Iunie - Ziua Mondiala de lupta impotriva relelor tratamente asupra persoanelor varstnice

Am remarcat in  calendarul zilei de astazi, 15 iunie, initiativa ONU (2006) de stabilire a Zilei Mondiale de lupta impotriva relelor tratamente asupra persoanelor varstnice.
Conform statisticilor Organizatiei Mondiale de Sanatate se pare ca abuzurile asupra persoanelor varstnice se ridica la un procent de 5% din totalul raportat la nivel global,  procent  ce reflecta mentalitatea ca persoanele varstnice sunt  o  "povara" sociala.

Sunt "seniorii" vinovati ca traiesc, ca isi incaseaza pensiile promise de un sistem fiscal prost gestionat la care au contribuit o viata muncind in speranta unei "batraneti" linistite?
Nu vom fi oare la randul nostru victimile aceluiasi sistem "defect", depasit si nefunctional, ajungand cu totii un "produs de consum" social nedreptatit, plin de frustrari?
Protectia seniorilor ar trebui sa fie  parte integranta a oricarei societati civilizate, incluzand suport si consiliere pentru mentinerea unei starii de sanatate potrivite varstei, sprijin in mobilitate pentru mentinerea socializarii, mentinerea unui  trai decent si  evitarea abandonului.
Combaterea abuzurilor  tine de moralitate, de schimbarea atitudinii fata de imbatranire, si batranete in general, luand in considerare ca fiecare dintre noi vom ajunge la un moment dat "senior".
Stoparea oricarei forme de denigrare, evitarea oricei forme de prejudecata in ceea ce priveste persoanele varstnice, interactionarea respectuoasa cu acestia, ne va ajuta sa ne privim in oglinda fara sa ne fie rusine!
Experienta de viata si expertiza lor profesionala sunt o sursa de informatii  de care ar trebui sa profitam, scurtand drumul anevoios al autoexperimentarii si castigand, astfel, timp pentru noi provocari.