17 Mai

17 Mai

Intr-un scenariu "apocaliptic" , putin probabil, dar nu imposibil, imaginati-va o zi in care telecomunicatiile si societatile informationale dispar.
Nici urma de ton, semnal, internet, conexiune, e-mail, social media, stiri, informatii.
O zi fara sa stii ce se intampla, o zi in care in care nu poti comunica la distanta, o zi "izolat"de fluxul informational.
Pe langa opiniile celor care sustin ca teoria izolarii de tot si toate iti poate salva starea de spirit si te poate face "mai fericit" si implicit mai sanatos, ar trebui sa reflectam asupra efectului pe care lipsa posibilitatii de a interactiona la distanta, lipsa informatiei "generate " pe canale media , lipsa de stiri, lipsa de conectivitate cu restul "lumii" l-ar avea asupra noastra. Nu ar fi un "stres" in plus? Nu ne-ar face sa traim sub imperiul fricii de "necunoastere"!
Evolutia tehnologica a sistemului de telecomunicatii este, fara indoiala, un "plus" al vietii cotidiene.
Indiferent de informatia generata prin intermediul acestora, mai mult sau mai putin "curata", mai mult sau mai putin "finisata", ar trebui sa ne bucuram ca suntem beneficiarii acestui fenomen global, ca putem avea opinii, ca ne putem exprima.
Pina la urma, oricat am fi de pro sau contra acestui fenomen al sec.XXI, poate ca ar trebui sa privim cu sinceritate asupra efectului pe care-l are asupra noastra. Ar fi bine sa nu putem comunica la distanta? Ar fi bine sa nu fim informati? Ar fi bine sa nu stim si sa nu putem accesa opiniile altora?
Nu este oare  vina noastra ca nu putem separa "ambalajul" manipulator al unei informatii de esenta acesteia?
Raspunsul la aceste intrebari, indiferent cat de subiectiv ar fi , ar trebui sa fie precedat de autoanaliza procesului de separare intre inteligenta nativa/educationala si inteligenta emotionala. Avem capacitatea de a face diferenta intre bine si rau, intre adevar si minciuna, intre informare si manipulare. Este oare "balanta" intre cele doua inclinata spre emotie si tot ce poate genera ea ? Putem judeca, manipula, influenta, eticheta?Se pare ca da, cu multa usurinta,  fara a pune in balanta consecintele! Se poate schimba ceva? Putem influenta  noi , beneficiarii acestui flux informational, calitatea acestui factor?
Se poate inclina "balanta" spre inteligenta nativa/educationala? Raspunsul este da, se poate!

Totul tine de noi, de hotararea de a fi autodidacti, de a ne dezvolta, de a ne "destepta" capacitatea de a separa "graul de neghina".