26 Iunie- Ziua Drapelului National

26 Iunie- Ziua Drapelului National

Drapelul national, arborat, purtat pe brate sau pe umeri, fluturat cu mandrie sau cu manie, este simbolul libertatii si identitatii noastre nationale.
Adoptat ca simbol al natiunii in prima zi a victoriei revolutiei burghezo-democratice (1848-1849), 14-26 iunie, odata cu abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu si instaurarea Guvernului provizoriu de la Bucuresti, tricolorul a fost instituit ca drapel national prin promulgarea decretului nr.1.
Revolutionarii de la 1848, au arborat steagul tricolor, ca simbol al luptei lor, dandu-i denumire de „stindard al libertatii”. Prin decretul guvernamental nr. 252/13 iulie 1848, pentru a evita orice neintelegere, se preciza ca stindardele vor fi tricolore, culorile fiind: albastru inchis, galben deschis si rosu carmin, dispuse vertical, aranjate in urmatoarea ordine : „langa lemn vine albastru, apoi galben si apoi rosu falfaind“.
Odată cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, culorile steagului sunt dispuse insa pe orizontala. Primul drapel din 1859, arborat pina in 1862, a avut fasia albastra plasata sus, urmata, in a doua parte a domniei lui Cuza, de dispunerea fasiei rosii in partea superioara.
Venirea lui Carol I, schimba steagul, benzile fiind dispuse pe verticala , Romania aliniindu-se regulilor respectate de steagurile europene.
Ziua Drapelului National marcheaza ziua de 26 iunie 1848, cand Guvernul revolutionar a decretat ca Tricolorul : rosu, galben si albastru, reprezinta steagul national al tuturor romanilor.
Impartirea in mod egal a celor trei culori reprezinta principiul egalitatii.
Orientarea in sus al celor trei culori semnifica verticalitatea .
Cifra trei este numarul perfect.