8 Iunie - Ziua Oceanului Planetar

8 Iunie - Ziua Oceanului Planetar

Oceanul planetar, fascinatia orizontului albastru, cand calm ,cand agitat, ce defineste cu imensitatea lui (aprox. 71% din suprafata planetei) denumirea Terrei de Planeta Albastra.
Un imens ecosistem , plin de mistere, in care diversitatea florei si faunei este o continua surpriza datorata studiului si pasiunii oamenilor de stiinta , scufundatorilor si voluntarilor implicati .
8 iunie este ziua in care sarbatorim Oceanul Planetar , o zi in care ar trebui sa ne schimbam perceptia asupra importantei pe care Oceanul Planetar o are asupra vietii noastre, in care sa invatam ce inseamna marea pentru noi.
Suntem constienti de abundența de vietăți care trăiesc în apă și de consecințele actiunilor noastre asupra lor, de importanta Oceanului Planetar in viata noastra de zi cu zi? Se pare ca nu!
Poluarea apelor, incepand cu accidentele petroliere, deversarile de deseuri toxice, chimice, de plastic si gunoi nedegradabil, neglijenta in navigare, si terminand cu gestul de a abandona sau arunca gunoi pe plaja, toate au avut si au un impact negativ major, zeci de specii de animale și plante acvatice fiind supuse disparitiei.
Conexiunea dintre oameni și ocean, indiferent de zona in care traiesc, in interiorul continentului sau pe tarmul acestuia, simplele activitati din propria gradina, pot impacta pozitiv sau negativ oceanele. Apa circula dinspre ocean spre continent și inapoi spre ocean.
Resursele de apa sunt limitate, influentate de schimbarile climatice si de cresterea poluarii la nivel global iar oceanele pot fi protejate doar protejand propriile rezerve de apa, propriile izvoare.
Onoram astazi principalul produs pe care oceanul il ofera economiei mondiale, peștele, si deasemenea, onoram posibilitatea de a naviga.
Astazi se organizează activitati de curatare a plajelor, cursuri tematice, concursuri de arta, festivitati ce ajuta la constientizarea importantei pe care gesturile noastre de zi cu zi il au asupra "sanatatii" Oceanului Planetar.