9 Mai 1945

9 Mai 1945

9 Mai 1945, o zi intrata in istorie ca incheierea celui de-al doilea razboi mondial, a capitularii armatei germane in fata aliatilor, inceputul sfarsitului nazismului cu tot ce a implicat el.
O zi in care Europa eliberata traia speranta intr-o lume mai buna, si Germania, ruinata si debusolata, traia sub imperiul fricii statutul de invins, o zi in care fortele aliate incep impartirea frontului militar si politic, incep negocieri ce au divizat teritorial , politic, ideologic, Germania si intreaga Europa.
Anii ce au urmat au fost dificili. Crize economice, saracie, abuzuri ideologice, arestari, procese, separari si tensiuni politice, pierderi teritoriale, debusolare.
Un exemplu de esuare a unei intregi generatii de politicieni , cu concepte politice radicale, nedispusa sa discute, sa gaseasca solutii , incapabila sa reactioneze in timp util fata de orice derapaj ce impacta calitatea vietii celor pe care-i guvernau .
Ne regasim astazi, la 75 de ani de la incheierea acestui razboi, cu aceleasi framantari, cu aceeasi inertie, cu aceeasi lipsa de reactie fata de orice abuz militar si politic asupra semenilor nostri.


"Omenirea trebuie să pună capăt războiului, altfel războiul va pune capăt omenirii."*

 

Surse*:Cartea "A Nation of Immigrants Paperback" de John F. Kennedy/http://subiecte.citatepedia.ro/